json logo

Увод у JSON


العربية Български 中文 Český Dansk Nederlands English Esperanto Français Deutsch Ελληνικά עברית Magyar Indonesia Italiano 日本
한국어 فارسی Norsk Polski Português Română Русский Српско-хрватски Slovenščina Español Svenska Türkçe Українська Tiếng Việt

ECMA-404 The JSON Data Interchange Standard.

JSON (JavaScript Object Notation) је лаган формат за размену података. Он је лак како за људе да га читају и пишу, тако и за рачунаре да га анализирају и генеришу. Заснива се на подскупу JavaScript Programming Language, Standard ECMA-262 3rd Edition - December 1999. JSON је текст формат који је потпуно независан од језика, али користи конвенције које су познате програмерима на C-породици језика, укључујући C, C++, C#, Java, JavaScript, Perl, Python и многе друге. Ове особине чине JSON идеалним језиком за размену података.

JSON се заснива на две структуре:

То су универзалне структуре података, подржане од стране практично свих модерних програмских језика у једном или другом облику. Има смисла да је формат података који се заменљив са програмским језицима такође заснован на овим структурама.

У JSON-у, они су у овим облицима:

Објекат је несређени скуп име / вредност парova. Објекат почиње са {левa витичастa заграда и завршава се са }деснa витичастa заграда. Свако име следи :двотачка. Име / вредност парови су раздвојени са ,зарез.

Низ је уређена колекција вредности. Низ почиње са [лева угласта заграда а завршава се са ]десна угласта заграда. Вредности су раздвојене са ,зарез.

Вредност може бити ниска у наводницима, или број или true или false или null или објекат или низ. Те структуре могу бити угњеждене.

Ниска је низ од нула или више Unicode знакова, ограђена двоструким наводницима, користећи обрнуту косу црту за изузетке. Један знак се представља као ниска од једног знака. Ниска је веома сличана ниски у језицима C или Java.

Број веома личи на број у језицима C или Java, осим што се октални и хексадецимални формат не користи.

Белине моgu да се уметну између било ког пара симбола. Осим пар детаља кодирањa, ово у потпуности описује језик.

json element

value object array string number "true" "false" "null"

object '{' ws '}' '{' members '}'

members member member ',' members

member ws string ws ':' element

array '[' ws ']' '[' elements ']'

elements element element ',' elements

element ws value ws

string '"' characters '"'

characters "" character characters

character '0020' . '10FFFF' - '"' - '\' '\' escape

escape '"' '\' '/' 'b' 'f' 'n' 'r' 't' 'u' hex hex hex hex

hex digit 'A' . 'F' 'a' . 'f'

number integer fraction exponent

integer digit onenine digits '-' digit '-' onenine digits

digits digit digit digits

digit '0' onenine

onenine '1' . '9'

fraction "" '.' digits

exponent "" 'E' sign digits 'e' sign digits

sign "" '+' '-'

ws "" '0020' ws '000A' ws '000D' ws '0009' ws